• GLN in the UK

          • Pozdravujeme z prehliadky útesov Seven sisters, navštívili sme aj paseratské jaskyne a zrúcaninu hradu v Hastings... 

          • Škola v prírode, Tále, Biela medvedica

          • Zážitkovo športujeme, v prírode sa učíme🌲 ozdravujeme sa🌳s našimi obľúbenými učiteľmi👍
            Zdravá škola🍀 Zelená škola💚Modrá škola v praxi💦💦💦

             

            NZ

          • List riaditeľa školy - informácia o zmene začiatku vyučovania

          • Vážení rodičia, milí naši žiaci,

            pekne Vás pozdravujem a želám Vám zaujímavý, podnetný a zážitkový nový školský rok na GLN. Nech naša  dobrá Tomášička naplní všetky Vaše ambiciózne očakávania.

            A – nech Vy naplníte optimistické očakávania Vašich učiteľov a rodičov.

            Verím, že každý z Vás si nájde ten svoj študijný smer a že spolu zažijeme všetko, čo ku gymnaziálnemu životu patrí. Lebo takú tradíciu tu my máme: cez autentické zážitkové podujatia, projekty, súťaže, vystúpenia, exkurzie, besedy a diskusie spoznávať svet a jeho zákonitosti.

            Uplynulý školský rok nám, žiaľ, nebol naklonený k napĺňaniu našich tradičných aktivít, projektov a plánov – nepodarilo sa nám žiť naším tradičným tempom a podujatiami, ktoré tvoria tú povestnú tomášičkársku atmosféru, na ktorú spomínajú naši absolventi aj po rokoch. Môžem konštatovať, že napriek tomu i vďaka  názorom (anketám),  podpore, súčinnosti a veľmi dobrej komunikácii so žiakmi a rodičmi sme spoločne dokázali meniace sa podmienky v uplynulom školskom roku optimalizovať a výučbu nastavovať čo najefektívnejšie. 

            Niektoré obľúbené podujatia sme napriek meniacej sa situácii dokázali zabezpečiť a realizovať: Lipnicu – zážitkový pobyt v prírode, školu v prírode pod Chopkom, projekty, súťaže, DofE expedície, Akadémiu talentov, divadlo v angličtine... a to vďaka nadšeniu a optimizmu, vďaka správnym ľuďom na správnych miestach.

            Na september 2022 sa pozeráme s ambicióznymi plánmi, elánom a novými nápadmi. Pripravujeme normálny prezenčný začiatok školského roka. Vstupujeme doň o poznanie skúsenejší a pripravení flexibilne reagovať na nové výzvy tak, aby naši žiaci dostali všetko, čo im prináleží. A, ako je u nás dobrým zvykom, i mnoho navyše.

            Možno niektorí viete, možno nie, počas celých letných prázdnin prebieha v našej škole rozsiahla rekonštrukcia (elektroinštalácia, svietidlá, podlahy, maľovky), ktorá podľa zmluvy mala byť ukončená 15.8.2022. Žiaľ, ako to už u nás na Slovensku býva, termín dodržať sa nepodarilo. Vzhľadom na to, že termín zo strany stavebných firiem nebol dodržaný vôbec a meškanie je veľké, musím Vám s poľutovaním oznámiť, že nám nie je umožnené otvoriť školský rok v pondelok 5. septembra, ako sme plánovali.

            Dôvodom je, že budova školy nie je  z bezpečnostného ani hygienického hľadiska pripravená na prevádzku. Sme nútení posunúť začiatok školského roka  na stredu 7. septembra.

            V tento deň prídu na 8.00h do  školy len  naši noví žiaci (primani 8-ročného aj prváci 4-ročného štúdia).
            Prídu do určených učební, ktoré už budú v prevádzke.

            Žiaci ostatných tried budú mať tradičné otvorenie školského roka 7. septembra v zoologickej záhrade pri zvieratku, ktoré naši žiaci sponzorsky podporujú.
            Niektoré triedy budú mať v tento deň individuálny program podľa harmonogramu, na ktorom sa pracuje.

            Takisto sme predbežne dohodli aj stravovanie v našej školskej jedálni od 7.9.2022.
            Informácia o stravovaní je v samostatnej prílohe k tomuto listu.

            Informáciu, ako bude pokračovať, resp. začínať vyučovanie v ostatných dňoch dáme včas na vedomie.

            Služba na školskej recepcii/ vrátnici je zabezpečená každý deň od 8.00 do 12.00. Môžete si tam prevziať preukaz žiaka a objednané antigénové testy.

            Zároveň Vám oznamujem, že  je Vám k dispozícii (je otvorený) náš školský areál aj teraz a aj v mesiaci september vo všetkých  pracovných dňoch v čase od 9.00 h do 18.00 h.

            Ďakujem Vám, vážení rodičia a milí žiaci, za dôveru. Sme zvyknutí pracovať na spoločných cieľoch, v dobrej komunikácii a v obojstranne korektných vzťahoch.

             

            S pozdravom
                   Norbert Kyndl

             

            Prílohy:

        • Dobrodružné expedície DofE 2022...
          • Dobrodružné expedície DofE 2022...

          • ...očami našich študentov

            Koniec školského roka znamená pre väčšinu Dofákov začiatok expedícií, ako jednu zo súčastí ich úsilia, získať Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburgu. Tento rok nebol výnimkou, a tak sme sa 15 študenti zapojení do programu pravidelne stretávali poobede v škole a usilovne plánovali trasu, rozdeľovali úlohy a vzájomne si boli psychickou oporou pri predstave všetkého, čo nás čaká.

            Po relatívne jednoduchej cvičnej expedícii v Malých Karpatoch, ktorá mala otestovať našu výdrž, nás minulý víkend čakala už kvalifikačná na Horehroní. To znamená dlhšia trasa, viac dní, neznáme prostredie, extrémnejšie prevýšenie a v neposlednom rade ťažšie batohy.

            Tie niektorým vážili aj dvadsať kíl, s čím sa potrebovali pochváliť hneď v úvode a potom zvyšok trasy nadávali sami sebe, či sa nedalo predsa len s tým jedlom trochu uskromniť. (Hovorím z vlastnej skúsenosti. ;-) Ale ako sa vraví, dobrá príprava je polovicou úspechu a tak to bolo aj v našom prípade. Vyrazili sme z hlavnej stanice a po štyroch prestupoch sme sa konečne dostali do Brezna. Už aj toto by sa dalo považovať za výkon hodný zlatej úrovne, no princ Filip si to zjavne predstavoval inak, a tak sme sa vydali na osemhodinovú trasu až do Krpáčova. Asi najlepšie by to vystihlo slovo divočina, lebo prešli sme si naozaj všetkým. Od brodenia sa cez potok, húštinou obrovských lopúchov či predieraním sa stádom kráv. Ako to už v krízových situáciách býva zvykom, aj u nás sa prirodzene chytil niekto role zabávača, navigátora a mentálneho kouča. Ten bol dôležitý hlavne pri prekonávaní vertikálnych metrov, kedy sme nie každý videli svetlo na konci tunela. To mnohí našli až večer pri opekaní špekáčok. Deň číslo dva sa niesol v podobnom duchu, aj keď to už bolo viac „na morál“. Zo systému značkovania trasy by sa dala urobiť dizertačná práca, lebo nás neprestalo udivovať, že cesta môže viesť aj cez prepadlisko, pole ohradené elektrickým plotom, žihľavu po plecia alebo strmý zráz so zurčiacim potokom či húštinu konárov a kríkov, cez ktorú sa nedalo prebojovať. Do toho nás sprevádzali stopy medveďov a občasný dážď. Do Nemeckej, do nášho domova na jednu noc, sme ledva dokrívali, no bolo to malé víťazstvo. Nasledujúce dva dni sme splavovali Hron, niektorí na raftoch a ďalší zas na kanoe. Dá sa povedať, že vedúci si pre nás na tieto štyri dni pripravili kvalitný cvičebný plán. Najprv posilňovanie nôh na túre, neskôr rúk pri pádlovaní. A keď už aj kráľ Hronu a splavovania, pán profesor Bezák, zhodnotil, že 30 km za jeden deň splavu je naozaj dosť, musí to niečo znamenať.

            Celá štvordňová výprava nám síce dala zabrať, siahli sme si na dno síl, zlepšili svoje kulinárske schopnosti prípravy instantných polievok a cestovín (za náš tím jednoznačne odporúčame bolonské od Vitany J), zistili sme, aké to je, nesprchovať sa 96 hodín a v neposlednom rade nám to všetkým dodalo pocit, že sa vieme prekonať, zvládnuť aj nezvládnuteľné, a pokiaľ je dobrý podporujúci kolektív, aj za búrky vie svietiť slnko.

            Ďakujeme hlavnému hodnotiteľovi a vedúcemu expedície Ivorovi DIANOVI a Ivanovi BEZÁKOVI.

            Zlatý tím: Zuzana Sitárová (3.B), Lenka Maslenová (3.A), Lea Poláková (Sexta A), Karol Vidlár (Sexta A), Richard Ondrej Veleg (2.B), Alexandra Rusnáková (Kvinta A)

            Text: Lea Poláková

            -----

            Všeličo sa v svete stane,
            zrazu miesto domu, vaňe,
            ležím v premoknutom stane.
            Pocity? Zmätok, dezorientovanie!
            Slová kľudu vravím mojej Hane.
            Že však: Nebooj, dobre bude!
            Zvládneme to i v tej drevenej kadibúde!

            A však nevadí, že máme mokré veci,
            preložíme, budeme niesť v odpadkovom vreci.
            Všetko ok, aj že nevarí tvoja mama,
            sáčok pleskuť do vody, to dám aj sama.

            Večer spinkám v kempíku, to sú mi noviny,
            zbúchame na večer boloňské cestoviny.
            Slepičí - sáčková, namiesto guláša,
            po troch dňoch jemný kúdeľ smradu nad nami sa vznáša.
            Blúdime po lese, iba s kúskom mapy,
            ženie nás vpred chúťka na tuniakové wrapy.

            Plavíme sa raftíkom, počujem spredu krik,
            Búrame do stromu! Skončím jak Titanic?
            Vestičky na sebe - proti utopeniu chránidlo,
            loďka naša- ľadoborec, nepotopiteľné plavidlo.

            A tak s dušou na mieste, v dobrej vieri,
            červená škodovečka zďaleka k nám mieri,
            Rieka, les, kamoši, kvetinky, pŕhľava,
            Prirástla k srdcu nám, expedičná výprava!!

            Pán profesor Bezák, pán profesor Dian ďakujeme vám aj my za krásnu expedíciu a za nekonečnú trpezlivosť a energiu, ktorú ste nám venovali.

            Strieborno-bronzový tím:
            Zuzana Antošová, Jakub Srogoň, Tereza Piteľová, Hana Vitalošová, Katarína Gerberová

            Basnické zasluhy: Katarína Gerberová

            ---
            Aj my ďakujeme a tešíme sa na ďalšie dobrodružné expedície!!
            i&i

            (Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu je komplexný rozvojový program, ktorý dáva mladým ľuďom vo veku 14 až 24 rokov šancu rozvinúť svoje schopnosti a charakterové vlastnosti pre reálny život, naplniť svoj potenciál a pomôcť im uspieť v živote.

            Program je postavený na štyroch kľúčových oblastiach, do ktorých sa mladí ľudia zapájajú: rozvoj talentu, dobrovoľníctvo, šport a dobrodružná expedícia. Všetky oblasti majú tri úrovne náročnosti, od bronzovej až po zlatú. Za dosiahnutie každej z nich je mladý človek ocenený a motivovaný k ďalšiemu rozvoju.  Viac o programe na: www.dofe.sk/sk/)

        • Hádanková rallye v zámockom areáli Schloss Hof
          • Hádanková rallye v zámockom areáli Schloss Hof

          • Po dlhom a náročnom „covidovom“ období sa nám konečne opäť otvorili dvere do sveta a v rámci výučby nemeckého jazyka sme sa mohli vybrať s triedami Sexta A a B a Kvarta do neďalekého zámku Hof. Absolvovali sme prehliadku zámku a následne žiaci pracovali na kvízových otázkach. V skupinách postupne vyriešili všetky zadania a mohli sa vrhnúť na skúmanie výstavy, záhrady a statku. Počasie nám prialo a exkurzia dopadla na výbornú. S nádejou dúfame, že v ďalšom školskom roku tomuto typu interaktívneho vyučovania už nič nebude stáť v ceste.
             

          • Pilotný projekt: „Prevencia rakoviny na školách“

          • V rámci ochrany zdravia sa na našej škole uskutočnil pilotný projekt pod názvom „Prevencia rakoviny na školách“ pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

            Žiaci sa pomocou edukačných interaktívnych aktivít dozvedeli o prevencii a ako odhaliť počiatočné štádiá rakoviny kože, pľúc a hrubého čreva. Počas projektu boli k dispozícii stanovištia, na ktorých  boli pre žiakov pripravené makety pľúc, čreva a súčasťou bol aj detektor na meranie oxidu uhoľnatého vo vydychovanom vzduchu a 3D modely na palpačné nahmatanie hrčiek v prsníkoch a semenníkoch. Interaktívny kvíz si žiaci mohli zahrať na stanovišti, kde sa edukovalo o HPV víruse a ochrane pred ním. Počas akcie sprevádzali žiakov medici, bývalí onkologický pacienti a redaktor a moderátor programov televízie Markíza Patrik Herman. 

          • Flag footbal

          • Naši žiaci sa v sobotu 18.6.2022 zúčastnili a úspešne reprezentovali školu na Medzinárodnom školskom turnaji vo Flag footballe. V konkurencii druzstiev zo Slovinska, Českej republiky a dvoch družstiev zo Slovenska (Zvolen a naša Tomašička) sa im podarilo s výborným športovým nasadenim zvitaziť. 

            Víťaznú zostavu tvorili: Michal Neuhybel, Nikolaj Matejov, Richard Ondrej Veleg, Marianna Petreková,                Matej Rea, Andrej Vadkerti, Karolina Petrovičová, Valéria Boskovičová 

            Gratulujeme!!

          • Projekt Škola škole

          • - premiéra nových rovesníkov pod dohľadom pani profesorky Olšovej a jej starších žiakov z Oktávy B.

            V rámci projektu „Škola škole“ sme sa ako rovesníci, ktorí sa venujeme prevencii šikanovania, alkoholizmu a fajčenia, zúčastnili na realizácii nášho programu „Rovesníci rovesníkom“ na strednej odbornej škole pedagogickej v Modre. Realizovali sme rôzne aktivity zamerané na tému šikanovania, ktorá je podľa nás v dnešnej dobe vysoko aktuálna. Atmosféra bola výborná a dúfame, že naša spolupráca bude pokračovať aj naďalej.

            Ella, Ema, Ninka, Laura, Samo a Jakub z 1.B

        • Naše FinQ úspechy
          • Naše FinQ úspechy

          • V rámci finančného vzdelávania na našej škole sme sa zapojili aj do súťaže finančnej kultúry programu Nadácie Slovenskej sporiteľne FinQ. Súťažili sme vo viacerých kategóriách. Všetky naše súťažné tímy boli veľmi úspešné. Hodnotiaca komisia posudzovala výstupy na základe týchto kritérií:

            Súlad vypracovania so zadaním, Technické spracovanie riešenia, Odborná správnosť navrhovaného riešenia, Argumentačný potenciál, Komunikačný aspekt navrhovaného riešenia, Úroveň kreatívneho a koncepčného myslenia a Koherencia a súdržnosť riešenia. 

            Naše úspechy:

            1. miesto: žiačky kvinty B – Lenka, Katka, Mirka, Kaja

                              téma: Letný tábor, kategória B1

            2. miesto: žiaci 3.A – Laura, Linda, Natália, Tim, Adam

                             téma: Pomoc osamelým rodičom, kategória B2

            Čestné uznanie: žiačky kvinty B – Adam, Juraj, Matej, Tomáš, Andrej, Martin

                              téma: Školský bufet, kategória B1

            Matej, Adam, Martin, Juraj, Andrej, Tomáš:   

            „Pre nás to bolo veľmi zaujímavé robiť tento projekt. Keďže sme video chceli poňať vtipnou formou, nebolo to vždy najľahšie držať sa stále témy, lebo občas proste chce človek zaimprovizovať. Taktiež si myslím, že to skvelo utužilo kolektív medzi nami zúčastnenými. Celkovo to bola zábava, i keď občas to bolo náročné, lebo nie všetci sme zrovna “Oskaroví herci” a tak niektoré scény sme museli točiť pekne dlho.“

            Linda, Laura, Natália, Tim, Adam:

            „Náš FinQ projekt nás ako spolužiakov hlavne určite spojil a utužil nám vzťahy, pretože sme na ňom pracovali aj mimo školy, v našom voľnom čase. Zlepšili sme si opäť prehľad v tejto oblasti finančnej gramotnosti, čo sa nám určite v dnešnom svete hodí. Celá naša skupinka je vďačná za takúto možnosť a určite sa radi uchopíme aj ďalšej šance pracovať na podobnom FinQ projekte.“

            Blahoželáme všetkým žiakom, ktorí sa do súťaže zapojili a rovnako aj naším pedagógom, ktorí sa na súťaži podieľali. Pán riaditeľ im odovzdal vecné ceny z Nadácie Slovenskej sporiteľne. Dievčatá kvinty B - súťažný tím, ktorý sa umiestnil na 1. mieste, okrem vecných cien získal aj zážitkovú cenu. Tou bola návšteva inovatívneho interaktívneho centra finančného vzdelávania FLIP vo Viedni. Viac sa dozvieš na ďalšej strane.

            Výsledky súťaže a súťažné videá budú zverejnené aj na stránke www.finq.sk

            Naši žiaci sú úspešní aj v mediálnej sfére, Katka Kičinová (kvinta B) a Mathias Mertin (3.A) spolu s tvorcami programu FinQ a profesionálmi na médiá natočili zaujímavé video, ktoré si môžete pozrieť tu: https://finq.sk/finq/sk/microsite#aktuality a tak sa dozvedieť viac o programe FinQ, ktorý na našej škole beží už druhý rok. V programe sa školí postupne stále viac našich učiteľov, aby nám mohli sprostredkovať veľa zaujímavých a zároveň veľmi užitočných informácií zo sveta financií.

            Katarína Kičinová

             

            Náš výlet do Viedne a cesta za zážitkami aj vzdelaním v oblasti financií

            Už istú dobu sú niektoré triedy z našej školy zapojené do projektu FinQ, ktorý zastrešuje Slovenská sporiteľňa. Vstupné testy overujúce naše finančné vedomosti či krásne lesklé portfóliá, do ktorých si pravidelne zakladáme metodické listy – to všetko nie je pre nás žiadna novinka. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako veľmi dôležité je pre nás finančné vzdelanie? Aj my mladí sme už zvyknutí platiť v obchodoch platobnými kartami, mnohí z nás dokonca brigádujú a každý má to svoje „prasiatko“, či už digitálne alebo reálne, kam si odkladá svoje úspory.

            Katka, Lenka, Mirka, Kaja:

            „Keď sme sa rozhodovali, či sa zapojíme do tohto projektu, povedali sme si že a prečo nie, nemáme čo stratiť. Nakoniec nás to tak bavilo, že neraz sme museli točiť všetko od začiatku len preto, že sme sa nedokázali prestať smiať. Aj keď sme boli len štyri, nebola núdza o nápady. Ani sme sa nenazdali, a už sme mali pred sebou takmer celú vec hotovú. Nečakali sme, že dokážeme tak dobre spolupracovať, takže nás prekvapilo v akej kvalite sa nakoniec video podarilo. Nepočítali sme s tým, že by sme mohli vyhrať, a ani to nebolo naším cieľom, no sme veľmi vďačné za túto skúsenosť.“

            My, dievčatá z Kvinty B sme sa v rámci tohto projektu zapojili do jednej veľmi zaujímavej výzvy. Úlohou bolo natočiť video, vďaka ktorému by sme vedeli získať financie na zastrešenie tábora pre deti z Krízového centra Modrá stuha (nie je to reálne centrum). S babami sme si povedali: „Veď prečo nie, poďme to skúsiť.“ A z nášho spoločne stráveného času plného zábavy sa zrodilo video, ktoré, na naše prekvapenie, získalo prvé miesto. Dostali sme veľa skvelých cien a jednou z nich bol aj zájazd do finančného centra FLIP (Financial Life Park) vo Viedni.

            Spolu s pani profesorkou Fieberovou, sme v utorok 26.4. nasadli na vlak a HURÁÁÁ, Viedeň čaká! Stretli sme sa aj s ostatnými výhercami z rôznych slovenských škôl a spolu sme absolvovali poučnú a zaujímavú cestu zákutiami finančného sveta. Na prvej zastávke každý z nás získal istý obnos peňazí a našou úlohou ho bolo rozumne prerozdeliť do siedmich kategórií výdavkov. Ukázalo sa, že strašne málo ľudí sporí a peniaze skôr míňajú na zábavu či koníčky, nákupy a pod. Rozprávali sme sa aj o hodnote predmetov, o investovaní a o globalizácii. Z tohto dňa sme si každá veľa zobrali a domov sme sa vrátili so skvelými zážitkami a novými poznatkami. Centrum je moderné a predstavuje možnosť vzdelávania v zábavnej forme, ktorá sa nám veľmi páčila. Práve pre nás mladých ľudí je finančné vzdelanie veľmi dôležité a netreba ho zanedbávať!

        • Ochrancovia zvierat na Tomášičke
          • Ochrancovia zvierat na Tomášičke

          • Začalo to počas dištančnej výučby...
            Chceli sme sa vidieť, prísť do školy a spraviť niečo správne:

            A tak sme vyhlásili zbierku na zvieratká... zásobili sme 3 útulky (Útulok Pezinok, Slobodu zvierat v BA, útulok Tuláčik)... pomohli sme správnej veci.

            A išli sme ďalej, v apríli sme ZALOŽILI SPOLOK OCHRANCOV ZVIERAT

            Naše ciele sme zhrnuli do DESATORA:
            1) chrániť zvieratká a pomáhať im v núdzi
            2) šíriť osvetu  a informovanosť  na témy
                - zviera nie je vec ani  darček krátkodobej spotreby
                - zvieratko je záväzok na celý jeho život (ako hovorí Malý princ o líške: máme zodpovednosť)
                - množitelia – týranie zvierat
            3) výchova nových majiteľov psíkov a mačiek (kompatibilita psíčkara a psa)
            4) adopcie na mieru
            5) privolanie pomoci týraným a opusteným zvieratkám v núdzi
            6) venčenie
            7) besedy s odborníkmi
            8) zbierky krmiva a potrebných vecí pre zvieratká
            9) všestranná spolupráca s útulkami
            10) školské podujatia súťaže na tému Ochrana zvierat
                  (Deň Zeme – práca psa a psovoda v tréningu, Pes na mieru)

            Sme otvorená skupina, kde je vítaný každý z Vás, komu sú naše ciele blízke.
            Viac info na nástenke ŽŠR  - sekcia Ochrancovia zvierat - na prízemí.

            Aktivisti:  Ella R., Nina S., Veronika V.,Oliver Ť.,Maxim O.,Timotej T.

            Koordinátorkou aktivít je Natália Zajačeková

          • V budúcom šk. roku zahájime výuku MODERNEJ GRÉČTINY s gréckou lektorkou z Atén.

          • Na stretnutí s J.E. veľvyslancom Helénskej republiky G. Dimitriadesom sme naplánovali i  zaujímavé kultúrne podujatia.

            Bude nám cťou pokračovať v inšpiratívnom dialógu s veľvyslanectvom, ako i spoločnosťou priateľov Grécka – Fíliou, ktorú vedie charizmatický Titos Papadopoulos –  Papa Grékov, žijúcich na Slovensku.

            Záujemcovia, hláste sa u p. zást. Zajačekovej

          • Už dvadsiatykrát úspešní

          • Po štvorročnej príprave a napätom očakávaní výsledkov písomnej časti jazykovej skúšky Sprachdiplom II. stupňa, sme sa konečne dočkali výsledkov tohto medzinárodne uznávaného a doživotne platného certifikátu. V skúške, ktorá preverila naše jazykové kompetencie v nemeckom jazyku na úrovni B2/C1, sme obstáli všetci - Martin Šiffalovič, Lucia Benovicsová, Lucia Držková, Viktória Hovorková, Simona Jankóová a Radovan Repaský. Patríme tak k úspešným absolventom  v poradí už 20. ročníka tejto jazykovej skúšky. Naše gymnázium je v totiž v projekte zapojené od šk. roku 2002/2003. 

            Veríme, že znalosti nie práve najľahšieho nemeckého jazyka nám otvoria úplne nové horizonty v našom ďalšom študijnom i kariérnom živote a  dopomôžu aj v medzinárodnom dialógu medzi Slovenskom a nemecky hovoriacimi krajinami.   

            Martin Šiffalovič

          • Inšpiratívni matičiari

          • V utorok 3. mája trieda Kvinta A s p. p. Bartalovou navštívila putovnú výstavu Matice slovenskej o jej najvýznamnejších osobnostiach, ktorých dielo a životné príbehy sú motiváciou aj pre dnešné generácie.

          • Bojnice - Čičmany - Podolie

          • Na konci apríla sa naši sekundáni a časť tercie vybrali spoznávať krásy Slovenska. Navštívili jeden z našich najkrajších zámkov - čarovný Bojnický hrad, pokračovali do maľovaných Čičmian v Rajeckej doline a nakoniec si prezreli Park miniatúr v Podolí...

          • Prijímacie skúšky - aktuálne informácie - máj 2022

          • Organizácia prijímacích skúšok na Gymnáziu Ladislava Novomeského

            2.5.2022 – prijímacie skúšky do osemročného štúdia 1. termín  (160 prihlásených)
            3.5.2022 – prijímacie skúšky do štvorročného štúdia 1. termín (138 prihlásených + prestupy)
            9.5.2022 – prijímacie skúšky do osemročného štúdia 2. termín  (156 prihlásených)
            10.5.2022 - prijímacie skúšky do štvorročného štúdia 2. termín (104 prihlásených)

            Výsledky prijímacieho konania budú zverejnené 18.5.2022 na webovej stránke školy.


            Prijímacia skúška sa bude konať z predmetov: slovenský jazyk a matematika v rozsahu učebnej látky základnej školy.
            Zákonným zástupcom uchádzačov o štúdium na Gymnáziu Ladislava Novomeského bude poslaná pozvánka na skúšky cez EDUPAGE.


            Na vedomie:

            • Riaditeľ strednej školy po kontrole prihlášok môže požiadať uchádzača alebo zákonného zástupcu maloletého uchádzača o doplnenie náležitostí prihlášky.
            • Do budovy školy, v ktorej sa konajú prijímacie skúšky, môžu vstupovať iba uchádzači o štúdium. Rodičia – zákonný zástupcovia uchádzačov do budovy školy nevstupujú.
            • Uchádzači sa dostavia 15 - 20 minút pred začiatkom prijímacích skúšok.
            • Riaditeľ strednej školy upravil proces prijímacieho konania  tak, aby boli dodržané podmienky v súlade s platnými vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva ( príchod a registrácia  uchádzačov s časovým odstupom po skupinách).
            • Pred vstupom do budovy školy sa bude uchádzačom merať teplota.
            • V priestoroch školy a školského zariadenia musia mať všetky osoby po celú dobu skúšok prekryté horné dýchacie cesty. V učební pri písaní testov nie je potrebné mať rúška

            Norbert Kyndl

          • 3 x šport

          • Majstrovstvá školy v plávaní

            Pomaly, ale iste sa blížili veľkonočné prázdniny. Šum na školských chodbách sa zintenzívnil, no človek ani nemusel veľmi uvažovať, o čom si študenti nevedia prestať klebetiť. Každý sa tešil na reprezentáciu triedy v plávaní.  Ráno 13.4. 2022 sa zaplnil bazén od najmladších, až po tých najstarších. Celý rok sa Tomášičkári zlepšovali v rôznych plaveckých disciplínach ako kraul, prsia, znak, či dokonca motýlik. V stredu dostali konečne možnosť porovnať si svoje sily s ostatnými spolužiakmi, poprípade, tí skúsenejší, prekonať sebou stanovené výzvy. Nakoniec ako čerešnička na torte bol pocit uspokojenia za dobre podané výkony. Jednotlivé víťazstvá každému priniesli hrejivý úsmev na tvári a samozrejme, netreba zabudnúť na utužovanie kolektívov v podobe búrlivého povzbudzovania. Každá trieda ukázala, aké športové talenty ukrýva a dúfame, že v budúcnosti budeme mať možnosť vidieť mnoho ďalších.

            Miška Jakubcová

            Plávanie - výsledková listina.xlsx


            -----
            GLN finále v stolnom tenise

            Triedne kolá, do ktorých sa zapojili všetci žiaci školy sme odohrali od 1. – 7.4.2022.
            Celoškolské finále sme odohrali 8.4.2022.

            Počas finále víťazi tried predviedli svoje stolnotenisové majstrovstvo. Prví traja z každej kategórie boli ocenení knihou, sladkosťou, stolnotenisovou raketou a loptičkou. Víťazom gratulujeme!

            Stolný tenis - výsledková listina.docx


            -----
            Basketbal

            Chlapci z veľkého gymnázia vyhrali okresný turnaj v basketbale a postúpili do krajského kola 🏀
            Sme na Vás hrdí!

            Výsledky:
            GLN - Gymnázium Ivana Horvátha 53:21
            GLN - SOŠ Geodetická 56:19
            GLN - Gymnázium Novohradská 60:23 

        • Skúšky DSD I
          • Skúšky DSD I

          • Počas uplynulých pár týždňov sa na našej škole udialo mnoho udalostí, ktoré ovplyvnili životy niekoľko desiatok študentov, počnúc maturitami 2022.

            Nielen maturanti sa však museli popasovať s náročnými úlohami, ktoré im testové zadania priniesli. 9.3.2022 sa uskutočnila prvá časť DSD I. skúšok, ktorých som sa zúčastnila aj ja, moji spolužiaci zo sexty a dokonca i jedna talentovaná žiačka z kvinty A. Po dvojročnej príprave sa s pani profesorkami odvážne vrhli najskôr na písomnú časť skúšky. Neskôr v dňoch 21.-22.3.2022 sme si prešli aj ústnou časťou skúšky. Po dvojročnej práci na zlepšovaní si svojich jazykových zručností z nemeckého jazyka, konečne nadišiel čas overiť si naše znalosti. Dúfame, že naša priebežná usilovná príprava nevyšla na zmar a v júni sa v našej školskej aule bude 20 úspešných nemčinárov tešiť z medzinárodne uznávaného diplomu - Sprachdiplom, 1. stupňa.

            Miška Jakubcová, 2.B